Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

 

         

Kennel Lovely Megan's

uppfödning av Eurasier

Älskade hundar <3

Som uppfödare gör man allt för att valpen ska ha det bästa livet möjligt. Från start till mål.  Man kollar upp sjukdomar, inavelsprocent, temperament osv osv innan man planerar parning av två individer. När det sedan blir aktuellt med en parning och detta sker, är man förväntansfull. De föds och man har dem nära sig i minst 8 veckor och ser sedan fram emot att följa de små under deras liv i deras nya familjer som man noga granskat...Man hoppas det allra bästa för sina valpar som man för varje kull, knyter ett speciellt band till.

 

Man tar på sig ett stort ansvar när man är uppfödare. Och jag lovar, jag (och flera andra med mig) gör vad jag kan för att valparna skall få ett friskt liv, med tanke på att föräldrarnas sjukdomsbakrund ska se ok ut. 

 

Sen kan det hända något som man inte visste om vid parningstillfället.

Tyvärr drabbar det oss alla uppfödare, men det gör det inte lättare ändå.

 

Det är med stor sorg och många tårar senare jag vill berätta att en (ev två) H-kullare, Holly har konstaterat och vi inväntar provsvar för Loa, har drabbats av sjukdomen EPI. 

 

Det har visat sig att pappan till min H-kull, Chiluna Star Baloo "Stoffe", har en bror som drabbats av denna sjukdom.

 

Det har varit en vecka av mycket grubblerier och ledsamheter innan vi nu fått svar. Jag har ju varit så förskonad av sjukdomar och vet att detta kommer ske någon gång, men kan inte säga att jag var riktigt rustad på att det skulle komma.

 

Det är ju inte så att de som drabbas av denna sjukdom inte kan leva ett värdigt liv, för det kan de med rätt medicin, men det känns ändå. Jag är himla ledsen för hunden i sig, samt för hela dess familj. Känns som man lovar något man inte kunnat hålla.

 

Jag vet att när jag gick uppfödarutbildningen, så talade en av utbildarna mycket om det här.

”Det kommer drabba er och det måste man rusta sig för och klara av att gå igenom”.

Jag har förstås drabbats av tanken att sluta föda upp och alla de andra nästan ”tyck synd om” syndromen......för att sedan tänka klart och inse att det här är ju det jag ÄLSKAR.

 

Men jag ska fortsätta att göra allt för att mina valpar ska få ett så friskt liv som det är möjligt. Det är verkligen absolut viktigt i planeringen innan parning.

 

Detta innebär inte att alla valparna i en kull får sjukdomen, inte alls. 

I en kull där det finns en förälder med EPI i sina linjer kan det bli att någon/några utvecklar sjukdomen EPI, några är bärare och några inget alls. Men forskningen pågår som ni vet, för fullt just nu, så vi hoppas att fler svar kommer i och med den.

 

Bifogar ett dokument från en av de ansvariga för den forskningen som också finns i senaste Eurasierbladet, där ni får lite mer information om sjukdomen mm. Se nedan.

 

Återigen, så ledsen att detta nu är ett faktum, men det absolut viktigaste i detta nu, är att Holly & Loa blir krya med hjälp av medicin och mycket kärlek.

Jag vet att Stoffes ägare är lika ledsna som jag. De är lika stolta som jag över våra valpar och de sänder en varm hälsning till alla valparna i H-kullen.

 

STOR KRAM   Suzanne

 _________________________________________________________________________

 

Forskning pågår för att utreda bukspottskörtelrubbning (EPA/EPI) hos eurasier

 

Eurasier löper större risk än andra raser att drabbas av en genetisk autoimmun sjukdom som sätter matsmältningssystemet ur funktion. Sjukdomen innebär att de verktyg som behövs för att bryta ned maten förstörs och förenklat kan det sägas att hunden svälter hur mycket den än äter. Genom att hitta den genetiska förändring som orsakar sjukdomen kan vi på sikt minska frekvensen sjuka hundar i rasen. 

 

En genetisk sjukdom skiljer sig från t.ex. en infektiös sjukdom genom att vara ett förprogrammerat fel och ärvs från föräldrarna. Arvsmassan kan ses som den bruksanvisning som krävs för att en individ ska utvecklas och fungera och när ett fel uppstår kan det leda till att kroppen hamnar i ett sjukdomstillstånd. Det betyder inte alltid att föräldrarna är sjuka men någon av dem bär på ett sjukdomsanlag.

 

Schäfrar och långhåriga collies har också en ökad risk att drabbas av just denna typ av bukspottskörtelrubbning. Detta mönster att sjukdomen oftare drabbar några få raser tyder på, förutom att det ”verkar gå i arv”, att den absolut är genetiskt betingad. 

 

En autoimmun sjukdom

 

Immunförsvaret är till för att skydda kroppen från yttre angripare (virus och bakterier etc.) med en mängd olika finessrika reaktioner. En av förutsättningarna för att upprätthålla försvaret och hålla kroppen oskadd är att kunna avgöra vad som tillhör den egna kroppen och vad som kommer utifrån. Detta visar sig t.ex. i problemet med transplantationer av organ då immunförsvaret känner av att något icke kroppseget satts in i kroppen och försöker stöta bort den okända vävnaden. 

 

När kroppen misstar delar av den egna kroppen för yttre fiender kallas det autoimmunitet. Den typ av bukspottskörtelrubbning som drabbar eurasier är troligen en autoimmun sjukdom där en viss typ av celler i bukspottskörteln bryts ner av hundens eget immunförsvar. 

Cellerna kallas acinärceller och har som uppgift att utsöndra de enzymer som behövs för att kroppen ska kunna sönderdela maten den äter. Saknas dessa tas inte näring upp och maten förblir obearbetad vilket resulterar i ständig hunger, diarré, problem med pälsen och avmagring för hunden.

 

 

Kronisk men behandlingsbar

 

Sjukdomen diagnostiseras med hjälp av ett s.k. TLI-test där de enzymer som krävs under matsmältningen mäts i blodet. Att enzymerna saknas kan även bero på andra sjukdomstillstånd men om en ung eurasier eller tidigare nämnda raser drabbas är det troligen pga. en genetisk förändring, då kallad exokrin pancreas atrofi, EPA.

Sjukdomen kallas även EPI, exokrin pankreas insufficiens men den termen inbegriper många andra orsaker till att bukspottskörteln inte producerar de enzymer den ska. 

Sjukdomen är kronisk och hunden blir aldrig frisk men det finns sätt att behandla så att hunden kan leva normalt med sjukdomen. Genom att till varje måltid tillsätta de enzymer som saknas kan hunden tillgodose sig maten igen och leva som vanligt. Tyvärr kan ibland hunden ha svårt att återhämta sig om den är illa däran vid diagnos men oftast tillfrisknar de snabbt. 

 

Forskning för friskare hundar

 

På Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Uppsala universitet pågår just nu ett forskningsprojekt där kliniskt högt specialiserade veterinärer och molekylärbiologer arbetar tillsammans med målet att finna den eller de genetiska förändringar som gör att hundarna blir sjuka. Liksom många andra autoimmuna sjukdomar verkar EPI vara en komplex sjukdom som orsakas både av en kombination av flera olika gener och okända miljöfaktorer. Det betyder att en hund med en viss genuppsättning i kombination med en särskild yttre påverkan löper stor risk att drabbas av sjukdomen.

 

Genetiska analyser

 

När vi studerar genetiken bakom sjukdomen använder vi DNA (som enklast utvinns ur ett vanligt blodprov) från en grupp individer som har sjukdomen och en grupp friska individer av samma ras. Den friska gruppen får inte ha en nära släkting med sjukdomen och ska helst vara så gammal som möjligt. Eftersom hunden kan drabbas senare i livet kan den hamna i fel grupp i studien om den är för ung.  Vi “läser” sedan med avancerad genteknik genom hela hundens arvsmassa och jämför var i DNA:t den sjuka gruppen skiljer sig från den friska.  De delar av genomet som ser olika ut mellan grupperna studerar vi sedan noggrant för att finna den exakta kombinationen av gener som orsakar sjukdomen.  

 

Vad händer sen?

 

Med kunskapen hoppas vi kunna utveckla ett så kallat gentest där man tidigt kan se om en hund löper större risk att få sjukdomen. Har man kännedom om att en individ bär på en sådan riskfaktor kan man tidigare ställa rätt diagnos och man ökar hundens chanser till ett långt och aktivt liv. Raserna som helhet skulle också förbättras avsevärt om man tidigt kan upptäcka sjukdomar som kanske inte drabbar hunden förrän sent i livet och då med diffusa symtom. En hund som bär på sjukdomsanlaget kan man då undvika att använda i avel och kommande generationer hundar av rasen skulle bli friskare.

 

Då liknande sjukdomar förekommer även i människor (t.ex. cystisk fibros) delar vi med oss av resultaten till humangenetiker och läkare. Förhoppningsvis kan även kunskapen om människans komplexa sjukdomar få en skjuts framåt av vår forskning. 

 

 

 

 

Vi behöver hjälp

 

För att kunna genomföra den här studien är vi i behov av hundägare som liksom vi vill verka för friskare hundar i framtiden. Det enda vi behöver är ett blodprov från hunden som tas av hundens egen veterinär. Bor ni i närheten av Uppsala går det bra att höra av sig och komma på direkt till Universitetsdjursjukhuset på SLU, Ultuna. 

 

Vi mottar tacksamt prov från sjuka eurasier, diagnostiserade med ett TLI-test, samt prov från friska äldre (5 år och uppåt) hundar av samma raser. Vidarebefordra gärna informationen till andra hundägare vars hundar passar in i någon av ovanstående beskrivningar. 

 

Vänliga hälsningar från hundgenomgruppen på SLU/Uppsala Universitet

 

genom Henrik von Euler

Leg vet, Professor i internmedicin

 

henrik.von.euler@slu.se

 

Det går även att läsa om projektet på hundgenomgruppens hemsida och ladda ner det dokument som skall skic

 

 

Söndagen den 21 april 2013 kl. 11:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Snart 8 veckor och äntligen VÅR!

 

VIPS...så var vi här. Valparna är snart 8 veckor och flyttklara. 

 

Lilleman sover sött 

 

Idag har det varit en mycket bra dag. Eller.... den hade kunnat startat lite senare, men har man 7 morgonpigga - då är det bara att kliva upp. Snabbt också så de tar morgonkisset ute. KALLT var det då men lite senare började solen värma och det blev....alldeles underbart!

ÄNTLIGEN VÅR!

 

Några grannar som är sommargäster i det området där vi bor, har sett att det finns några ulltussar här och kom förbi och tittade på dem idag. Bra sätt att träffa grannarna

Valparna blir alldeles TOKGLADA när det kommer folk hit. Vi är alltid välbesökta när det är valpar i huset, så socialiserade det blir de verkligen!


Häromdagen hade vi en av klasserna från min arbetsplats här. De tog bilder...och bilder igen  och gosade med valparna.

 

Valparna flyttar ut lite i omgångar, det är bra. Kommer ha kvar ett par av dem i ca 1,5 vecka extra och inte oss emot. Då kanske till och med Andy kan tänka sig att leka med dem, när de bara är två kvar .

Han blev lite "valpskadad" när jag hade min kull på 13 st. 13 st som hängde honom i benen, magen, ja - lite överallt!

Han flyr ifrån dem. Skulle aldrig göra dem illa. Men som sagt, när de är ett fåtal kvar. Då blir de ok och han kan evetuellt även leka med dem!

 

Valpar ja. Satt och tänkte igår på vad som händer i ens hem när man har valpar. Tankarna kom efter att de gnagt lite här och där på vår soffa. Hade det varit barnen som gjort samma skador på den - så hade man blivit rätt så arg. Nu ler man lite och säger aj, aj.....tur de är så söta som de faktiskt är (även våra barn ). OCH att de inte har en aning om, förrens vi lärt dem - att de inte är ok.

Ungefär som när folk blir förbannade på rådjur som äter deras tulpaner...haha, hur ska de stackars rådjuren veta att de inte får det? Att de är på någons tomt och att DU har planterat dem?! Haha...har alltid lika kul åt folk som ojar sig över det 

 

SMAKPROV av det ena eller det andra sker var dag nu. Imorse blev det banan och sen fick de varsin liten bit av hårt tunnbröd. Då lärde vi oss att efter det får man dammsuga. 

 

Nu börjar vi nedräkningen till Eurasierspecialen!

 

 

 

 

 

 

Lördagen den 20 april 2013 kl. 21:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Beskrivning av de 7 snart 7 veckorsvalparna!

 

Imorgon är I-kullen 7 veckor.

Tänkte att jag skulle försöka mig på en liten beskrivning av var och en utav dem.

 

 

Börjar med killarna:


Ian Somerhalder

Ligger ner i mitten lite inklämd 


Vår största kille/valp. En genomsnäll snygg kille som älskar allt och alla. Sällskapssjuk och gillar att vara utomhus. Pussas mycket och gärna 

 Blir mörkast i kullen men kommer inte bli mörk.

 

Ioan Gruffudd

Sitter näst längst till vänster

 

Näst största killen/valpen. Också han vänlig och har ett väldigt sött uttryck som utstrålar vänlighet. Hörs inte ofta. Kommer mer än gärna fram men kliver inte över de andra utan är lite lugnare och kan (nästan) vänta på sin tur 

Han gillar också att pussas 

 

Ice Cube

I mitten av bakre raden

 

Här hemma kallad Lilleman (lyssnar redan på det namnet). Vår underbara & söta Lilleman. Har en svans som han viftar på nästan jämt. Älskar när det kommer folk (men gladast när jag kommer...) Tjock om magen. Matglad med andra ord

Busar och jagar gärna sina kompisar/syskon. Gillar att somna på bröstet.

Pussar dem han vill pussa och tur att jag är en av dem 

 

Tjejerna!

 

Izabella Scorupco

Längst bak till höger

 

Denna sötnos! Glad tjej med mycket energi.

Full rulle och hittar gärna på lite bus  Men alltid med mycket glädje och "glimten i ögat" 

Älskar att pussas 

 

Ingrid Bergman

Lite till höger i bild, nosar på brorsan

 

En  söt tjej som är sprudlande glad. ÄLSKAR när vi får besök. Springer fort och hälsar.

Gillar pipleksaker och det hörs 

Kan tokpussas, det är ett stort plus  

 

Imelda Stauton

Längst till vänster

 

Ledaren i gänget. En positiv ledare. Ser till att komma först i kön. Älskar människor och delar ut MÄNGDER av pussar till allt och alla.

Inte rädd för något och någon. Tycker om när husets husse Peter tar upp henne i sin famn och de myser i soffan.

Lik sin mamma, vår Mini- Corinne 

 

Isabella Rossellini

Längst fram till höger

 

 Dennna sötnos började med att vara lugnast i kullen. Men med åldern kommer energin! Full rulle och ligger tidningen framme, då kan den snabbt bli till smulor 

Snäll mot alla men busar gärna mycket med syskonen!

Gillar även hon att pussas 

 

 

FÖRSTÅR NI HUR MYCKET PUSSAR JAG/VI FÅR PER DAG?!

 

 

 

 

Måndagen den 15 april 2013 kl. 17:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

I-kullen 6 v & 4 dgr

 

Allt går bara fint med vår I-kull. Folk fortsätter att "strömma in" och de blir så lyckliga när det kommer folk  

Desto fler fötter att bita i 

De älskar att vara ute och springa runt och jaga varandra.

De har testat på lite annat än mammas mjölk samt valpmat. OST är himla gott. Morot kan man både busa med och äta på. Knäckebröd kan de se till att smula HUR mycket som helst.

Tuggben har nu blivit en grej man fattar att man ska "vässa" tänderna på (hellre än oss tvåbenta)

De äter, mår bra, gosar och delar ut en massa pussar. OCH VÄXER! De är vakna betydligt mer nu också. Tyvärr också lite tidigt på morgonen, vissa mornar...

 

OCH rejält söta va?!

 

 7 I-kullare!

 

 

SES snart igen!

 

 

Lördagen den 13 april 2013 kl. 16:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

5 veckor och 1 dag

 

Jag vet att jag brukar säga detta varje gång jag har en valpkull.

Tiden går fort. Väldigt fort.

5 veckor har redan gått sedan I-kullen såg dagens ljus. Alltså mer, mycket mer än halva tiden.

Njuter av varje dag tillsammans med dem.

Nu har bitandet börjat. Några biter mer än de andra.

Mina tår är mkt roligt att bita i 

 

MASSOR av pussar får jag/vi varje dag. 

Ja, jag är en lyckans ost.

And i like it. A LOT!

 

Söta...det vet jag också. Se de individuella bilderna nedan.

Skickar en del bilder till de blivande valpägarna. Hoppas att det uppskattas.

Vågar inte skriva HUR många kort jag tagit på dem redan...haha. Många blir det.

 

Nu är vi ute i solen mycket om dagarna.

Tunneln är rolig!

Äta ute gör de också.

 

När jag tycker att det är dags att gå in...tycker INTE valparna det. Men jag har ju mitt mat ljud jag alltid använt till mina valpkullar. Jag väntar till det är matdags (igen) och de springer som de var i sprintertävling mot mig och matskålen...för att äta upp och sen berätta rätt ljudligt att de vill gärna gå ut igen.

De förstår ju inte riktigt det där med att det är lite för kallt då. Enligt mig 

 

I-kullen. 5 veckor & 1 dag

Imelda Stauton  "Saga"

Izabella Scorupco

Ingrid Bergman  "Ina"

Isabella Rossellini

Ian Somerhalder

 Ioan Gruffudd

Ice Cube

Hans utebild blev suddig, så jag tog denna underbara  när han somnade på min sambos bröst och sov läääänge. Bägge två .

 

 

Visst har jag rätt i när jag säger att de är gudomliga?

Jag är lika stolt över dem som deras mor är över sina älskade barn.

 

På återseende!

 

 

Torsdagen den 4 april 2013 kl. 00:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [11] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

 Där uppdateras det nästa  varje dag, med bilder  samt berättelser.  Välkommen att bli  medlem i gruppen! Länk:

Lovely Megan's Kennel-Eurasier <3

Vi finns även på instagram:

lovely_megans

_____________________

Uppdaterat:

 

24/1 Bloggen

Stor sorg 

lovelymegan.zoomin.se/blogg.html

 

16/11 Bloggen

Bland annat (JUL)VINTERPROMENAD & Födelsedag

lovelymegan.zoomin.se/blogg.html

 

 

 

 

 

3/5 En drottning har gått ur tiden.

lovelymegan.zoomin.se/blogg/20160503-466582-En-drottning-har-gatt-ur-tiden-.html

 

 

Lite om kennelträffen 2018, vill du/ni vara med?