Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

 

         

Kennel Lovely Megan's

uppfödning av Eurasier

Älskade hundar <3

Som uppfödare gör man allt för att valpen ska ha det bästa livet möjligt. Från start till mål.  Man kollar upp sjukdomar, inavelsprocent, temperament osv osv innan man planerar parning av två individer. När det sedan blir aktuellt med en parning och detta sker, är man förväntansfull. De föds och man har dem nära sig i minst 8 veckor och ser sedan fram emot att följa de små under deras liv i deras nya familjer som man noga granskat...Man hoppas det allra bästa för sina valpar som man för varje kull, knyter ett speciellt band till.

 

Man tar på sig ett stort ansvar när man är uppfödare. Och jag lovar, jag (och flera andra med mig) gör vad jag kan för att valparna skall få ett friskt liv, med tanke på att föräldrarnas sjukdomsbakrund ska se ok ut. 

 

Sen kan det hända något som man inte visste om vid parningstillfället.

Tyvärr drabbar det oss alla uppfödare, men det gör det inte lättare ändå.

 

Det är med stor sorg och många tårar senare jag vill berätta att en (ev två) H-kullare, Holly har konstaterat och vi inväntar provsvar för Loa, har drabbats av sjukdomen EPI. 

 

Det har visat sig att pappan till min H-kull, Chiluna Star Baloo "Stoffe", har en bror som drabbats av denna sjukdom.

 

Det har varit en vecka av mycket grubblerier och ledsamheter innan vi nu fått svar. Jag har ju varit så förskonad av sjukdomar och vet att detta kommer ske någon gång, men kan inte säga att jag var riktigt rustad på att det skulle komma.

 

Det är ju inte så att de som drabbas av denna sjukdom inte kan leva ett värdigt liv, för det kan de med rätt medicin, men det känns ändå. Jag är himla ledsen för hunden i sig, samt för hela dess familj. Känns som man lovar något man inte kunnat hålla.

 

Jag vet att när jag gick uppfödarutbildningen, så talade en av utbildarna mycket om det här.

”Det kommer drabba er och det måste man rusta sig för och klara av att gå igenom”.

Jag har förstås drabbats av tanken att sluta föda upp och alla de andra nästan ”tyck synd om” syndromen......för att sedan tänka klart och inse att det här är ju det jag ÄLSKAR.

 

Men jag ska fortsätta att göra allt för att mina valpar ska få ett så friskt liv som det är möjligt. Det är verkligen absolut viktigt i planeringen innan parning.

 

Detta innebär inte att alla valparna i en kull får sjukdomen, inte alls. 

I en kull där det finns en förälder med EPI i sina linjer kan det bli att någon/några utvecklar sjukdomen EPI, några är bärare och några inget alls. Men forskningen pågår som ni vet, för fullt just nu, så vi hoppas att fler svar kommer i och med den.

 

Bifogar ett dokument från en av de ansvariga för den forskningen som också finns i senaste Eurasierbladet, där ni får lite mer information om sjukdomen mm. Se nedan.

 

Återigen, så ledsen att detta nu är ett faktum, men det absolut viktigaste i detta nu, är att Holly & Loa blir krya med hjälp av medicin och mycket kärlek.

Jag vet att Stoffes ägare är lika ledsna som jag. De är lika stolta som jag över våra valpar och de sänder en varm hälsning till alla valparna i H-kullen.

 

STOR KRAM   Suzanne

 _________________________________________________________________________

 

Forskning pågår för att utreda bukspottskörtelrubbning (EPA/EPI) hos eurasier

 

Eurasier löper större risk än andra raser att drabbas av en genetisk autoimmun sjukdom som sätter matsmältningssystemet ur funktion. Sjukdomen innebär att de verktyg som behövs för att bryta ned maten förstörs och förenklat kan det sägas att hunden svälter hur mycket den än äter. Genom att hitta den genetiska förändring som orsakar sjukdomen kan vi på sikt minska frekvensen sjuka hundar i rasen. 

 

En genetisk sjukdom skiljer sig från t.ex. en infektiös sjukdom genom att vara ett förprogrammerat fel och ärvs från föräldrarna. Arvsmassan kan ses som den bruksanvisning som krävs för att en individ ska utvecklas och fungera och när ett fel uppstår kan det leda till att kroppen hamnar i ett sjukdomstillstånd. Det betyder inte alltid att föräldrarna är sjuka men någon av dem bär på ett sjukdomsanlag.

 

Schäfrar och långhåriga collies har också en ökad risk att drabbas av just denna typ av bukspottskörtelrubbning. Detta mönster att sjukdomen oftare drabbar några få raser tyder på, förutom att det ”verkar gå i arv”, att den absolut är genetiskt betingad. 

 

En autoimmun sjukdom

 

Immunförsvaret är till för att skydda kroppen från yttre angripare (virus och bakterier etc.) med en mängd olika finessrika reaktioner. En av förutsättningarna för att upprätthålla försvaret och hålla kroppen oskadd är att kunna avgöra vad som tillhör den egna kroppen och vad som kommer utifrån. Detta visar sig t.ex. i problemet med transplantationer av organ då immunförsvaret känner av att något icke kroppseget satts in i kroppen och försöker stöta bort den okända vävnaden. 

 

När kroppen misstar delar av den egna kroppen för yttre fiender kallas det autoimmunitet. Den typ av bukspottskörtelrubbning som drabbar eurasier är troligen en autoimmun sjukdom där en viss typ av celler i bukspottskörteln bryts ner av hundens eget immunförsvar. 

Cellerna kallas acinärceller och har som uppgift att utsöndra de enzymer som behövs för att kroppen ska kunna sönderdela maten den äter. Saknas dessa tas inte näring upp och maten förblir obearbetad vilket resulterar i ständig hunger, diarré, problem med pälsen och avmagring för hunden.

 

 

Kronisk men behandlingsbar

 

Sjukdomen diagnostiseras med hjälp av ett s.k. TLI-test där de enzymer som krävs under matsmältningen mäts i blodet. Att enzymerna saknas kan även bero på andra sjukdomstillstånd men om en ung eurasier eller tidigare nämnda raser drabbas är det troligen pga. en genetisk förändring, då kallad exokrin pancreas atrofi, EPA.

Sjukdomen kallas även EPI, exokrin pankreas insufficiens men den termen inbegriper många andra orsaker till att bukspottskörteln inte producerar de enzymer den ska. 

Sjukdomen är kronisk och hunden blir aldrig frisk men det finns sätt att behandla så att hunden kan leva normalt med sjukdomen. Genom att till varje måltid tillsätta de enzymer som saknas kan hunden tillgodose sig maten igen och leva som vanligt. Tyvärr kan ibland hunden ha svårt att återhämta sig om den är illa däran vid diagnos men oftast tillfrisknar de snabbt. 

 

Forskning för friskare hundar

 

På Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Uppsala universitet pågår just nu ett forskningsprojekt där kliniskt högt specialiserade veterinärer och molekylärbiologer arbetar tillsammans med målet att finna den eller de genetiska förändringar som gör att hundarna blir sjuka. Liksom många andra autoimmuna sjukdomar verkar EPI vara en komplex sjukdom som orsakas både av en kombination av flera olika gener och okända miljöfaktorer. Det betyder att en hund med en viss genuppsättning i kombination med en särskild yttre påverkan löper stor risk att drabbas av sjukdomen.

 

Genetiska analyser

 

När vi studerar genetiken bakom sjukdomen använder vi DNA (som enklast utvinns ur ett vanligt blodprov) från en grupp individer som har sjukdomen och en grupp friska individer av samma ras. Den friska gruppen får inte ha en nära släkting med sjukdomen och ska helst vara så gammal som möjligt. Eftersom hunden kan drabbas senare i livet kan den hamna i fel grupp i studien om den är för ung.  Vi “läser” sedan med avancerad genteknik genom hela hundens arvsmassa och jämför var i DNA:t den sjuka gruppen skiljer sig från den friska.  De delar av genomet som ser olika ut mellan grupperna studerar vi sedan noggrant för att finna den exakta kombinationen av gener som orsakar sjukdomen.  

 

Vad händer sen?

 

Med kunskapen hoppas vi kunna utveckla ett så kallat gentest där man tidigt kan se om en hund löper större risk att få sjukdomen. Har man kännedom om att en individ bär på en sådan riskfaktor kan man tidigare ställa rätt diagnos och man ökar hundens chanser till ett långt och aktivt liv. Raserna som helhet skulle också förbättras avsevärt om man tidigt kan upptäcka sjukdomar som kanske inte drabbar hunden förrän sent i livet och då med diffusa symtom. En hund som bär på sjukdomsanlaget kan man då undvika att använda i avel och kommande generationer hundar av rasen skulle bli friskare.

 

Då liknande sjukdomar förekommer även i människor (t.ex. cystisk fibros) delar vi med oss av resultaten till humangenetiker och läkare. Förhoppningsvis kan även kunskapen om människans komplexa sjukdomar få en skjuts framåt av vår forskning. 

 

 

 

 

Vi behöver hjälp

 

För att kunna genomföra den här studien är vi i behov av hundägare som liksom vi vill verka för friskare hundar i framtiden. Det enda vi behöver är ett blodprov från hunden som tas av hundens egen veterinär. Bor ni i närheten av Uppsala går det bra att höra av sig och komma på direkt till Universitetsdjursjukhuset på SLU, Ultuna. 

 

Vi mottar tacksamt prov från sjuka eurasier, diagnostiserade med ett TLI-test, samt prov från friska äldre (5 år och uppåt) hundar av samma raser. Vidarebefordra gärna informationen till andra hundägare vars hundar passar in i någon av ovanstående beskrivningar. 

 

Vänliga hälsningar från hundgenomgruppen på SLU/Uppsala Universitet

 

genom Henrik von Euler

Leg vet, Professor i internmedicin

 

henrik.von.euler@slu.se

 

Det går även att läsa om projektet på hundgenomgruppens hemsida och ladda ner det dokument som skall skic

 

 

Söndagen den 21 april 2013 kl. 11:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

 Där uppdateras det nästa  varje dag, med bilder  samt berättelser.  Välkommen att bli  medlem i gruppen! Länk:

Lovely Megan's Kennel-Eurasier <3

Vi finns även på instagram:

lovely_megans

_____________________

Uppdaterat:

 

24/1 Bloggen

Stor sorg 

lovelymegan.zoomin.se/blogg.html

 

16/11 Bloggen

Bland annat (JUL)VINTERPROMENAD & Födelsedag

lovelymegan.zoomin.se/blogg.html

 

 

 

 

 

3/5 En drottning har gått ur tiden.

lovelymegan.zoomin.se/blogg/20160503-466582-En-drottning-har-gatt-ur-tiden-.html

 

 

Lite om kennelträffen 2018, vill du/ni vara med?